Therapeutisch knuffelen in de poezenkamer

poezenkamerOp 19 februari opende Jos Jurgens, directeur zorgcentra Heerlen, de nieuwe poezenkamer in zorgcentrum Oranjehof in Heerlen.

Waarom een poezenkamer?
Omdat de knuffelige huisdieren enorme voordelen hebben voor cliënten. Zowel de cliënten als de dieren ontspannen zichtbaar in de poezenkamer. Het is bewezen dat de bloeddruk daalt van clienten daalt door het aaien.

Doordat veel ouderen vroeger zelf een huisdier hebben gehad, komen er vaak fijne herinneringen en emoties boven bij het bezoeken van de poezenkamer. Judith Kochen, werkzaam bij pensioenuitvoerder AZL te Heerlen, heeft vanuit de maatschappelijke betrokkenheid van AZL een bijdrage geleverd aan de realisatie van de poezenkamer in Oranjehof en Molenpark (de eerste locatie van Sevagram met een poezenkamer sinds 2014). “Een cliënt met dementie sprak al een tijd niet meer. Met een poes op schoot begon mevrouw opeens weer te praten. Het effect van het dier was wonderbaarlijk”, aldus Judith. De wens van Frans Kockelkoren, kok in Oranjehof, om een mooi Verwenzorginitiatief met poezen ooit te kunnen realiseren, is dankzij AZL werkelijkheid geworden.