Organisatie

Ontstaan

jokeVerwenzorg. Wie er niet vertrouwd mee is, zou kunnen denken dat het gaat om een geheel nieuwe ontwikkeling in de gezondheidzorg. Toch is Verwenzorg ouder dan menigeen vermoedt.

Het begon in 1961 met een paar kistjes verse kersen. De 16-jarige Joke Leenders, destijds werkzaam als leerling-verpleegkundige in het psychiatrisch ziekenhuis Voorburg in Vught, nam de glanzend rode vruchten – waar ze zelf dol op was - destijds mee van het boerenbedrijf van haar ouders en deelde ze uit aan de patiënten. Zij genoten er net zo van als zijzelf. Voor Joke – die later carrière in de zorg zou maken - het sein om in het vervolg breed uit te dragen dat het leven van chronisch zieken aanzienlijk veraangenaamd kon worden met af en toe een extraatje. Het begrip Verwenzorg was geboren.

Dankzij het enthousiasme en de vasthoudendheid van de jonge, bevlogen verpleegkundige - na haar huwelijk ging ze door het leven ging als Joke Zwanikken-Leenders - kreeg Verwenzorg ook bij andere zorgorganisaties (psychiatrische ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen) in Nederland vaste voet aan de grond. Sinds 1997 houden tal van zorgorganisaties jaarlijks in de Week van de Chronisch Zieken in november bijvoorbeeld de Nationale Verwenzorgdag.

Wat ooit begon met een paar kilo lekkere kersen is in de loop der jaren uitgegroeid tot een begrip dat zeer tot de verbeelding spreekt, al was het maar omdat het zeer dichtbij komt. Tot op de dag van vandaag staat de kers dan ook symbool voor Verwenzorg.