Met poëzie en muziek terug in de tijd

Met poëzie en muziek terug in de tijd

Sevagram verrast de bewoners van zijn veertien instellingen met een virtuele wandeling door het Heuvelland en Heerlen, waarin ze terugkeren naar hun jeugd. Oosterbeemd in Valkenburg had gisteren de primeur.

Uitgerekend tijdens het gedicht Stilte lost een vrachtwagen zijn lading. Op het balkon begint een vinnig hondje fel te keffen. Peter Crombach glimlacht: „Dat hoor je ook als je echt door het bos loopt, dus zo erg is het niet. Ik wacht wel even tot die chauffeur klaar is.”

In de tuin van zorgcentrum Oosterbeemd in Valkenburg leest dorpsdichter Crombach voor uit eigen werk. In zijn poëzie neemt hij de bewoners mee op een virtuele wandeling door Heerlen en het Heuvelland. De gedichten worden afgewisseld met muziek van het duo Eurasië.

De middag is georganiseerd door de stichting Muziek Jong voor Oud, die studenten van het conservatorium in Maastricht de kans biedt om podiumervaring op te doen in instellingen in Zuid-Limburg. „We nemen telkens andere ensembles mee”, legt presentator John Paris uit.

Sevagram is blij met het initiatief. „In Oosterbeemd hebben we wel vaker muzikale optredens”, zegt activiteitenbegeleidster Laura Devriendt. „Maar dit is met die gedichten toch weer net iets anders. Door variatie aan te brengen in het aanbod blijft het ook voor de bewoners interessant.”

Crombach, afkomstig uit Ransdaal, werkt zelf in de zorg. Hij kent zijn publiek dus van haver tot gort. „Ik weet niet of ze het hele verhaal meekrijgen”, zegt hij. „Maar iets blijft altijd wel hangen, merk ik. Een woord. Een zin. Een mooie gedachte. Even een klein zonnestraaltje in hun hart.”

Voor de huizen van Sevagram – het optreden in Oosterbeemd is de start van een tournee langs alle 22 locaties – heeft Crombach nieuwe gedichten geschreven. Over het Romeins verleden van Heerlen of de holle wegen in het Heuvelland. Beelden die de mensen herkennen, verwacht hij.

Peter Lambrichs uit Voerendaal heeft bij elk gedicht een foto gemaakt.

Bron: Dagblad De Limburger d.d. 2 september 2020