Sevagram laat ouderen online op reis gaan

ontmoetingen ddl

 

Zorginstelling Sevagram heeft iets nieuws bedacht om ouderen tijdens de coronacrisis even te verlossen uit hun isolement: interactieve ontmoetingen via de computer. Het project is genomineerd voor de nationale innovatieprijs in de zorg.

DOOR RENÉ WILLEMS (Dagblad De lImburger)

Vanuit haar woonkamer in Den Haag neemt sessieleider Ilse de bewoners van zorgcentrum Scharwyerveld in Maastricht mee op een virtueel reisje om de wereld. Via België, Polen en Amerika belanden ze in Spanje. „Wie is daar wel eens geweest”,
vraagt Ilse. Mevrouw Pereboom veert op: „Ik. Wel vijftig keer. Dos cervezas, por favor.” Ilse steekt haar duim op: „Super, hoor.”

De meeste bewoners van zorgcentra zitten door corona al een jaar binnen. Zolang het coronavirus nog niet bedwongen is, moeten zij contact met anderen zo veel mogelijk vermijden. Hun enige afleiding is vaak televisiekijken. Maar dat gaat op den duur ook vervelen, want je kunt niets terugzeggen tegen de mensen die je ziet.
Om die sleur te doorbreken heeft Margreet Melman van Ontmoetingen Online een interactieve dagbesteding ontwikkeld. Met financiële hulp van het eigen steunfonds Verwenzorg test zorginstelling Sevagram dat project uit op vier van haar zorginstellingen in Zuid-Limburg: Tobias en Plataan in Heerlen, Fonterhof in Berg en Terblijt en Scharwyerveld in Maastricht.
Het bijzondere van dit project is dat de bewoners actief kunnen deelnemen aan het programma. Op de televisie zit een webcam waarmee de sessieleiders de mensen in het zorgcentrum kunnen zien. Daardoor kunnen zij hen rechtstreeks aanspreken. Tijdens de warming-up in Scharweyerveld zet Ilse een muziekje van Nina Simone op:
„En boksen maar. Goed zo, mevrouw Mientjes.”
Voorlopig zijn er in de zorgcentra van Sevagram elke week twee digitale sessies. Maar dat kan in de toekomst worden uitgebreid. Ideeën zijn er genoeg. Er wordt onder meer gedacht aan een virtuele wandeling door Maastricht waarbij de bewoners via de camera van de gids meekijken of aan een digitaal bezoek aan het Natuurhistorisch Museum: even langs bij mosasaurus Bèr.
Donderdag wordt bekendgemaakt wie de innovatieprijs voor de zorg dit jaar krijgt. In totaal zijn daar 924 projecten uit het hele land voor aangemeld. De jury heeft acht inzendingen geselecteerd. Ontmoetingen Online van Sevagram is de enige finalist uit Limburg. Tot morgenmiddag kan dat via deze link.