Jaaroverzicht Sevagram Verwenzorg 2022

1 JAAROVERZICHT Sevagram Verwenzorg 2022

2 Voorwoord Alles voor die glimlach… Sevagram Verwenzorg maakt het leven van de cliënten van Sevagram net een beetje mooier. Dankzij deze goede-doelen-stichting worden cliënten, die langdurig afhankelijk zijn van zorg, regelmatig aangenaam verrast. Cliënten krijgen extra aandacht, kunnen hierdoor regelmatig meedoen aan bijzondere kunst- en cultuuractiviteiten. Sevagram Verwenzorg maakt immers het bijzondere mogelijk. Medewerkers en vrijwilligers van Sevagram bieden Verwenzorg, omdat ze graag vanuit hun passie iets extra’s willen doen voor een groep cliënten uit een van de 22 Sevagram locaties. De in dit jaaroverzicht vermelde kunst- en cultuuractiviteiten kunnen alleen bekostigd worden buiten de reguliere zorgbudgetten om met extra gelden. Om deze gelden te verwerven werkt Sevagram Verwenzorg samen met regionale en landelijke fondsen alsmede met de maatschappelijke betrokken relaties van Sevagram (Verwenzorg). Maar ook ontvangt Sevagram Verwenzorg regelmatig donaties van medewerkers, vrijwilligers en familieleden. Zij doen regelmatig actie mee aan speciale (doneer)acties, georganiseerd vanuit steunstichting Sevagram Verwenzorg. Blije, lachende en tevreden gezichten laten steeds opnieuw zien wat Sevagram Verwenzorg niet alleen voor cliënten, hun naasten, maar ook voor vrijwilligers en zorgprofessionals daadwerkelijk betekent. Sevagram Verwenzorg immers heeft een positief effect op iedereen: het zorgt voor onvergetelijke ervaringen, die voor alle betrokkenen ‘de kers op de taart’ zijn. Het bestuur van Sevagram Verwenzorg dankt een ieder die ook in 2022 zijn hart weer heeft laten spreken en meegeholpen heeft om de cliënten een betere kwaliteit van leven te laten ervaren. Een speciaal woord van dank aan al diegenen die meegeholpen hebben om de cliënten van de zwaar getroffen locaties Valkenheim, Oosterbeemd en Geerlingshospice een mooie kwaliteit van leven te bieden, het zij in de tijdelijke opvanglocaties hetzij bij hun terugkomst naar de Valkenburgse locaties. Tal van extra kunst- en cultuuractiviteiten heeft Sevagram Verwenzorg mogen ontvangen. Zodat het leed regelmatig even vergeten kon worden door bijzondere momenten van ontspanning. Het is hartverwarmend om te mogen ervaren hoeveel fondsen en bedrijven Sevagram Verwenzorg een warm hart toedragen. Onze hartelijke dank daarvoor! Bestuur Sevagram Verwenzorg, Marion Schmitz Pim Steerneman Will Bastiaens Heerlen, mei 2023

3 Het Glimlachpaleis Dankzij de ontvangen verwenzorgprijs van het CZ Fonds heeft het Glimlachpaleis een onvergetelijk optreden voor de revalidanten van geriatrisch revalidatiecentrum Plataan en cliënten van verpleeghuis Molenpark in Theater Sevagram in Heerlen gerealiseerd. Meer dan 80 cliënten en revalidanten hebben met hun familie genoten van het vrolijke optreden van dit bijzondere duo. Het programma was zeer divers: van een ‘ode aan oude cabaretiers’ tot een mix van mooie luisterliedjes en gedeeltes uit de conferences van o.a. Toon Hermans en Wim Sonneveld tot een aantal acts over het thema ‘op bezoek in het zuiden’ en ‘de magische krachten van Samantha’, een komische sketch met een vleugje tovenarij. Kunst op live muziek Dankzij de Verwenzorgprijs van het CZ Fonds werden cliënten verrast met diverse schilderattributen (verf, potloden, stiften, penselen en grote vellen papier). Dankzij dit professionele materiaal maakten cliënten, geïnspireerd door hun lievelingsmuziek, de prachtigste kunstwerken. Cliënten waren stomverbaasd dat hun handen zulke mooie kunst konden vervaardigen. .

4 Social Sofa | Molenpark Vanwege de coronapandemie werd meteen na de feestelijke aftrap in september 2021 het Social Sofa project in Molenpark stopgezet en vond de herstart pas weer plaats begin 2022. De buurtvereniging Benzerade/Welten dragen cliënten van verpleeghuis Molenpark een warm hart toe. Zij wilden daarom voor hen maar ook voor de wijkbewoners uit Benzerade en Welten een heuse Social Sofa aanschaffen zodat al zittend op deze bank mooie ontmoetingen gerealiseerd kunnen worden. Voor de financiering deed de betrokken buurtvereniging succesvol een beroep op het Heerlense fonds Frisse Wind en Sevagram Verwenzorg. Een woord van dank aan de leerlingen van de Tovercirkel, hun ouders (voor het taxivervoer), buurtvereniging Benzerade/Welten, wijkbewoners, vrijwilligers van Sevagram is dan ook op zijn plaats.

5 Nachtwacht Een replica van De Nachtwacht heeft in het afgelopen jaar een succesvolle tour gemaakt langs vier locaties van Sevagram. Ter Eyck was de eerste locatie. De Nachtwacht, het beroemde schilderij van kunstschilder Rembrandt van Rijn, werd met enthousiasme ontvangen en was twee weken lang te bezichtigen op deze vier locaties. Daarnaast waren er verschillende activiteiten rondom dit thema, zoals teken je eigen portret of schilder een gedeelte uit het grote kunstwerk van De Nachtwacht na. Dit project inclusief een museumdocent die veel over het grote schilderij wist te vertellen werd als donatie in natura aangeboden door het Rijksmuseum te Amsterdam aan Sevagram Verwenzorg.

6 Kunst door de buis Half januari startte online de eerste kunstopdracht van het project Kunst door de Buis, speciaal voor thuiszorgcliënten Sevagram. Tijdens deze digitale workshop onder leiding van beeldend kunstenaar Brigitta Santegoeds, werd in de eerste workshop een bijzondere kunstperiode van de vorige eeuw besproken. Centraal stond bijvoorbeeld de knipselkunst van kunstenaar Henri Matisse. De deelnemers reageerden dan ook zeer enthousiast op deze stijl van schilderen en gaven aan dat je nooit te oud bent om te leren. Zij popelden om met hun eerste opdracht te kunnen beginnen. Het verschil met het eerdere project Kunst door de Brievenbus is dat de deelnemers online in kleine groepjes diverse kunstenaars, kunststromingen en de door hen te maken opdrachten bespraken. Verder werden ook de kunstenaars Nicki de Saint Phalle en Andy Warhol uitvoerig besproken. Iedere deelnemende thuiszorgcliënt werkte op zijn eigen manier en tempo aan de kunstopdrachten en deed bij het bespreken van de zelf gemaakte kunstwerken steeds nieuwe ideeën op voor nieuwe kunstopdrachten. Met dank aan Cultuurmakers Maastricht en Sevagram Verwenzorg die dit kunstproject mogelijk hebben gemaakt.

7 Social Sofa | Scharwyerveld Een gulle donatie van het Buurtfonds van de Postcodeloterij, VFonds voor de Ouderen én Dols BV, een maatschappelijk betrokken relatie van Sevagram (Verwenzorg) alsmede enkele donaties van collega’s uit Scharwyerveld hebben dit kunstproject mogelijk gemaakt. Deze Social Sofa wordt vanaf mei 2023 een ontmoetingsplek voor jong en oud uit de wijk Malberg in Maastricht. Bij de ingang van het zorgcentrum zullen vanaf dan de mooiste verhalen verteld worden. Veel dank aan bewoners, buurtbewoners, leerlingen van basisschool Manjefiek, vrijwilligers en medewerkers van Radar en Sevagram voor hun betrokkenheid bij dit mooie project. Project ‘Samen vissen’ Dankzij een mooie samenwerking tussen Sportvisserij Limburg en Sevagram Verwenzorg konden cliënten van Tobias, De Regenboog, St. Anna, Ter Eyck, Dr. Ackenshuis en Fonterhof gezellig vissen bij de visvijver in Voerendaal, Vaals of Wijnandsrade. Voor veel mannelijke cliënten een lang gekoesterde wens, die nu onverwachts werkelijkheid werd. Ook rolstoelafhankelijke mensen mochten mee en zij genoten dan ook volop.

8 Project Waardig Afscheid Nemen Dankzij donaties van diverse betrokken fondsen en maatschappelijk betrokken bedrijven heeft Sevagram Verwenzorg acht locaties kunnen laten deelnemen aan het kunstproject ‘Waardig afscheid nemen’ Bewoners beschilderden in mooie kleuren een keramische kei. Er bleef steeds een leeg plekje op deze stenen, zodat na het overlijden van een cliënt zijn of haar naam op een van deze de keramische steen wordt toegevoegd. Zo blijft de herinnering aan de overleden cliënten levendig. Vervolgens wordt de steen toegevoegd aan de andere keien die een mooi plekje krijgen in de tuin van het betreffend zorgcentrum. Op Allerzielen ontvangen jaarlijks de betreffende families als herinnering aan hun overleden familielid als troost één van deze stenen (waarop vermeld de naam van de overledene). Deelnemende locaties zijn geweest: Langedael, Campagne, Scharwyerveld, Fonterhof, Ter Eyck, Oranjehof, Valkenheim en Oosterbeemd. Boekje Waardig Afscheid Nemen Om deze waardevolle ontmoetingen niet verloren te laten gaan is er een fraai boekje gemaakt met, vaak ontroerende, verhalen die de cliënten graag met geinteresseerden willen delen. Heeft u belangstelling voor het boekje, bestel dit dan gratis bij: info@sevagramverwenzorg.nl

9 Mijn Ouderlijk Huis | Elfershof Eind augustus werden prachtige schilderijen onthuld, die het ouderlijk huis van vijf cliënten uitbeelden. Versteld van hun eigen talent keken de deelnemende cliënten vol trots naar hun eigengemaakt schilderij. Precies geschilderd, zoals het er in hun jeugd, toen zij er met hun ouders, broertje(s) en zusje(s) woonden, uit zag. Mooie herinneringen werden enthousiast over en weer gedeeld. Herinneringen die nooit eerder werden gedeeld. Dankzij het tekenen van hun ouderlijk huis kwamen er mooie gesprekken tot stand en kregen de cliënten meer respect en bewondering voor elkaar. Veel dank aan Henk den Braber, die de mooie foto’s heeft gemaakt. Mijn Ouderlijk Huis | De Hazelhof Cliënten van De Hazelhof hebben met veel passie en enthousiasme gewerkt aan het voor hen zo bijzondere kunstproject: Mijn ouderlijk huis. Met uiterst fijne penseelstreken werd ofwel het ouderlijk huis ofwel een belangrijk gebouw uit hun jeugd subtiel nagetekend. Het resultaat was verbluffend, evenals de gesprekken tijdens deze activiteit. Maar ook na de sessies werd er volop gepraat en gesproken over ieders jeugd. Presentatie van de mooie kunstwerken vond plaats in september. Een mooi project dat ook voor de cliënten van De Hazelhof meer brengt dan alleen schilderen. Zeer veel dank is verschuldigd aan client Henk den Braber uit Elfershof, die van alle kunstwerken (ook van De Hazelhof) prachtige foto’s heeft gemaakt.

10 Boekje Om deze waardevolle ontmoetingen ten tijde van het kunstproject niet verloren te laten gaan is er een fraai boekje gemaakt met, vaak ontroerende, verhalen die de cliënten graag met geïnteresseerden willen delen. Heeft u belangstelling voor het boekje, bestelt u dit dan gratis bij: info@sevagramverwenzorg.nl 10-jarig jubileum | Oranjehof Medio juli werd het startsein gegeven voor een feestweek ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Oranjehof. Een feestweek vol mooie kunst- en cultuuractiviteiten en culinaire hoogtepunten. Dankzij een mooie samenwerking van het Het Armoedefonds, Festival Vocallis, Stichting Erato, (voormalige) Vriendenkring VKH, cliëntenraad Oranjehof, sponsoren van de crowdfundingactie Geef.nl, diMENSie, Oranjehof en Sevagram Verwenzorg is er een onvergetelijke feestweek georganiseerd kunnen worden. VRIENDEN VAN VKH

11 Festival D’Artagnan | Campagne In Wolder, een wijk in Maastricht, werd in juli eindelijk weer het bekende Festival d’Artagnan georganiseerd. Drie dagen lang werd er door inwoners (jong en oud) van Wolder feest gevierd. Mede dankzij Sevagram Verwenzorg konden ook veel bewoners van het zorgcentrum Campagne en huurders van de aanpalende aanleunwoningen uitgenodigd worden. Ook zij hebben dankzij onderstaande donaties van een mooi feestweekend kunnen genieten. Een verademing na twee jaar stilte vanwege corona. Sevagram Verwenzorg Benefiet groot succes Meer dan 120 maatschappelijk betrokken relaties gaven acte de présence tijdens het Sevagram Verwenzorg Benefiet op 1 juli in Caves Vue de Montagne te Berg en Terblijt. Dit Benefiet leverde de supermooie opbrengst van maar liefst 19.000 euro op. Bestemd voor de Valkenburgse locaties, als hart onder de riem voor alle ellende waarin clienten, medewerkers en vrijwilligers terecht waren gekomen als gevolg van de watersnoodramp.

12 Steven Roox | Scharwyerveld Sevagram Verwenzorg en Stichting Vier het Leven en maatschappelijk betrokken relatie Ateron in juli in Scharwyerveld een exclusief kleinschalig concert van musicalster Steven Roox. Steven Roox is te zien geweest in o.a. Soldaat van Oranje, Sweeney Todd, Was Getekend, Annie M.G. Schmidt en Ciske de Rat. Regelmatig was hij ook in het Circustheater in Scheveningen de hoofdrolspeler bij de musical het Beest in Beauty and the Beast. Steven Roox werd deze middag muzikale begeleid door een pianist James Pollard en zong prachtige nummers uit de diverse musicals. De stichting Vier het Leven bracht deze voorstelling in samenwerking met Sevagram Verwenzorg naar het zorgcentrum om senioren kennis te laten maken met hun cultureel programma van Vier het Leven. Ruim honderd senioren (ook uit de wijk) genoten van een mooi samengesteld muzikaalprogramma.

13 DansWEB | Scharwyerveld DansWEB krijgt veel mensen in beweging door innovatieve dansvoorstelling Eind oktober heeft PRA Muziektheater uit Amsterdam ruim 70 bezoekers in Scharwyerveld weten te raken met hun mooie dansvoorstelling. De Nederlandse Dansdagen heeft hiervoor de handen ineengeslagen met PRA Muziektheater, Sevagram Verwenzorg en Cultuurmakers Maastricht. Twee dansers en een violist wisten de deelnemers aan deze mooie dansvoorstelling een uur lang te boeien met hun nieuwe productie waarbij het publiek steeds actiever werd betrokken en heel organisch onderdeel van de voorstelling werd. Er werd gelachen, gehuild, geluisterd en zeker ook gedanst! De middag draaide om de ontmoeting: met elkaar, de dans, de muziek en de verhalen. Met DansWEB heeft PRA Muziektheater de harten van veel bewoners geraakt. DansWEB heeft inmiddels een vervolg gekregen in 2023 voor de cliënten van Campagne.

14 Verwenzorgavond Bijenkorf Maastricht Een geweldig gebaar van Bijenkorf Maastricht, die maar liefst 30 bewoners met begeleiding met open armen ontvangen heeft om als eersten sinterklaas- of kerstinkopen te doen. Of om te kijken wat zij zelf op hun verlanglijstje wilden zetten. Deze immens grote winkel stond geheel ten dienst van Sevagram cliënten.De kers op de taart dus: daar weten storemanager Esther Paulus en haar team wel raad mee. Zij weten als geen ander wat maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent. Hartelijk dank! Een mooie herinnering waar de cliënten nog lang van nagenoten... Jennifer Ritt | Hardlopen voor Plataan She did it! Op 20 november heeft Jennifer Ritt (mbo verpleegkundige Plataan), een marathon gelopen op de Canarische Eilanden voor het goede doel Sevagram Verwenzorg. Chapeau! Sevagram Verwenzorg ondersteunde haar oproep via een georganiseerde crowdfundingactie via Geef.nl, zodat zij wederom iets zou kunnen betekenen voor de revalidanten in Plataan (geriatrisch revalidatiecentrum) te Heerlen. Deelname aan deze marathon heeft maar liefst 503,00 euro opgeleverd.

15 Zak van Sinterklaas St. Anna, Elfershof en De Hazelhof werden verrast met de zak van Sinterklaas. Wie zoet is krijgt lekkers. Dat bleek wel weer. De gulle gever is de Stichting DoSocial, een netwerk van mensen met een sociale drijfveer om het welzijn van ouderen te verbeteren. Een van de partners van DoSocial is Care Culinair, die op hun beurt een samenwerkingspartner van Sevagram (Verwenzorg) is. Namens de cliënten van de drie bovenstaande locaties: heel hartelijk bedankt voor deze verwennerij! Zij hebben heerlijk gesmuld van het vele lekkers. De kers op de taart! Onvergetelijke museumtafel De onvergetelijke Limburgse museumtafel kwam in het verslagjaar vanuit het Limburgs Museum in Venlo naar diverse Sevagram locaties. De museumtafel is een groot digitaal aanraakscherm waarmee je veel en diverse objecten van alle kanten kunt bekijken. Cliënten raken vanzelf “oan de praot” over alles wat zij zagen en kregen zo de leukste gesprekken. Ook als het geheugen soms niet zo goed meer meewerkt. Want: door deelname bleek dat men zich plots weer veel kon herinneren.

16 Topstukken on Tour De tentoonstelling bestaat uit vier replica’s van topstukken uit zestien deelnemende musea. De Museum Plus Bus verscheen met “Topstukken on Tour” in Panhuys, Valkenheim, Langedael, Campagne, Elfershof, Oranjehof en Fonterhof. Telkens voor een periode van 2 weken. Zowel cliënten, familie en buurtbewoners waren van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Deze mooie donatie in natura van de Museum Plus Bus is een zeer leerzame tentoonstelling. De tentoonstelling werd telkens geopend met een leerzame workshop van een museumdocente van de Museum Plus Bus, de eigenaar van Topstukken on Tour. Deze docente vertelde op een zeer laagdrempelige manier over de betekenis van de beroemde schilderijen uit diverse musea in Nederland. Mooi om te zien hoe cliënten van de locaties op haar uitleg reageerden. Nog mooier was om te ervaren dat veel cliënten enthousiast allerlei kennis uit hun geheugen boven water wisten te toveren.

17 Mooie pelgrimsreis naar Lourdes Van 8 tot en met 13 mei is Sevagram met een groep van 37 cliënten en familieleden en 9 personeelsleden op bedevaart naar Lourdes geweest. Dit dankzij Medireva, Huis voor de Pelgrim, Sevagram Verwenzorg en de fondsen Kanunnik Salden Nieuwenhof, Lambert van Middelhoven, Jan en Clara Nijssen, Mr. Paul de Gruyterstichting, Groene Kruis Heerlen Hoensbroek. Op de website van Sevagram Verwenzorg treft u een uitgebreid reisverslag aan inclusief een groot aantal foto’s die weergeven wat een prachtige reis het is geweest. Een hartelijk dank-jewel aan alle betrokkenen, die hun steentje hieraan hebben bijgelegd.

18 Bewoners Sevagram steunen goede doel. Meer dan 200 kokers zijn in de afgelopen maanden op verschillende locaties naar eigen inzicht kleurrijk en origineel beschilderd door bewoners, medewerkers en vrijwilligers. Bewoners deden enthousiast mee of gaven instructies hoe je de mooiste blikken kunt maken. Vervolgens werden de blikken voor 5 euro per stuk te koop aangeboden. De bewoners kochten veelal zelf de blikken voor hun (klein)kinderen. Zo waren zij verzekerd van een origineel Sinterklaas- of Kerstcadeautje. De blikken fungeren als wijnkoker of als bewaar- plaats voor bijvoorbeeld spaghetti.De opbrengst bedroeg maar liefst ruim 900 euro en werd als bijdrage gedoneerd voor een kunstwerk van Muralist James Jetlag, die een prachtige mural heeft gemaakt in de gang van Fonterhof.

19 XUANNA, jongste ambassadeur van Sevagram Verwenzorg De 14-jarige XUANNA uit Maastricht betovert iedereen met haar pianomuziek en zang. Met haar muzikaal talent, enthousiasme en zeker ook haar gevoel voor de medemens verovert ze telkens weer vele harten. De 16-jarige XUANNA is niet alleen de jongste ambassadeur van Sevagram Verwenzorg, maar ook de jongste vrijwilliger van Sevagram. In het verslagjaar heeft Xuanna verschillende optredens verzorgd voor cliënten van Tobias, Scharwyerveld, Plataan, Licht en Liefde, St. Anna, Daalhof, Oranjehof en Piushof. Elke keer opnieuw staat haar optreden voor een zeer succesvolle middag. Bewegen met Olga Commandeur Dankzij de voormalige Vriendenkring van VKH heeft Olga Commandeur maar liefst twaalf beweegworkshops mogen geven voor cliënten, medewerkers en vrijwilligers van Molenpark, Plataan (2x), Tobias, De Regenboog, Elfershof, de Hollehof, St. Anna, Langedael en Dr. Ackenshuis. VRIENDEN VAN VKH

20 Trio Erato Music Family | Licht en Liefde 15 oktober is in 1970 door de Wereld Blinden Unie uitgeroepen tot internationale Dag van de Witte Stok. Op deze dag staat men wereldwijd stil bij blinde en slechtziende mensen, die zo veel mogelijk zelfstandig door het leven gaan. De witte stok staat symbool voor deze zelfstandigheid. Op de dag van de Witte Stok in 2022 gaf de oprichter van Erato Muzikaal Contact, René Hamers, samen met twee andere enthousiaste muzikanten, onder de naam Erato Music Family, een prachtig optreden met hun nog jong bandje in zorgcentrum Licht en Liefde. De bewoners genoten volop van de opzwepende accordeon-, klarinet- en basklarinetmuziek.

21 Luchtdirigent Luchtdirigeren is doen alsof je dirigent bent van je eigen denkbeeldige orkest. Na een korte warming-up van alle ledematen, laten cliënten zich vol overgave meevoeren in de klassieke muziek of andere muziekstijlen. De deelnemers zijn even - letterlijk en figuurlijk - een echte maestro. Maestro Richard van Roessel daagt de ‘aspirant-dirigenten’ uit om steeds losser te bewegen en echt de rol van dirigent aan te nemen. Met humor en speelsheid tovert hij een lach op ieders gezicht. De deelnemers krijgen allen een baton (dirigeer- stokje) dat hen nog meer stimuleert mee te doen in de bewegingen. Scharwyerveld en Fonterhof waren de gelukkigen, die Richard van Roessel, de luchtdirigent met zijn workshop, mochten verwelkomen. Bijzondere muziek | Licht & Liefde Dankzij Andi smart solutions group konden maar liefst vier optredens worden georganiseerd bij Licht en Liefde. Deze optredens hebben in maart, april, mei en juni plaatsgevonden. • Een optreden van Karel Verspaget; • Een optreden van Tonnie’s Viniellie; • Een optreden van Ivo van der Bijl; • Een optreden van Alm Power.

22 VerrasSing Christina Petrou, Joline Soomers en Madieke Marjon, hebben de drie getroffen locaties van de water- overlast verblijd met hun bijzonder mooi muziek- programma. . In het ‘normale’ leven maken deze opera- en musical-zangeressen deel uit van het Johann Strauss orkest van André Rieu.Elke keer zijn clienten weer geraakt door wat de muziek bij de cliënten teweegbrengt en hoe het hen even uit hun dagelijks automatisme haalt. De optredens zijn gesponsord door Asbury Graphite & Carbons BV (een mvo-partner van Sevagram Verwenzorg. Tonnie’s Viniellie Wie kent Tonnie’s Viniellie oftewel Ton Meisen niet? Bekend als de frontman van de legendarische WW-Band, zanger/en- tertainer bij de Janse Bagge Bend. Ton Meisen is een gepassioneerd liefhebber van vinyl. Die passie voor vinyl deelt hij graag met andere vinyl liefhebbers. Vandaar dat hij maar al graag platen draait onder de toepasselijke naam ‘Tonnie’s Viniellie Tonnie heeft met zijn programma vol verzoeknummers enkele optredens in juli en augustus in Plataan, Langedael en Panhuys verzorgd. De locaties hebben stuk voor stuk een zeer geslaagde middag gehad en de cliënten hebben volop genoten.

23 Roofvogeldemonstratie | Oosterbeemd, Langedael en Valkenheim Indoor vliegen met diverse soorten roofvogels en uilen. Met ruim 25 jaar ervaring met diverse soorten roof- vogels en uilen brengen de eigenaren van de roofvogelshow hun passie voor en met deze dieren graag op diverse manieren naar buiten. Het werd dan ook telkens weer een interactieve en educatieve middag. Dankzij het fonds RCOAK hebben Oosterbeemd, Langedael en Valkenheim in augustus en september kunnen genieten van deze bijzondere roofvogelshow. Diva Dichtbij – Oosterbeemd en Geerlingshospice Diva Dichtbij kende een gratis (gesponsord) jubileumoptreden toe aan de Valkenburgse locaties. Dit omdat Diva Dichtbij vond dat deze locaties na zo veel waterellende een mooi optreden meer dan verdiend had. In maart heeft het optreden in Oosterbeemd en het Geerlingshospice (één huiskamersessie en één individuele sessie) en tot groot plezier van de bewoners plaatsgevonden.

24 Bewegen met Olga Commandeur | Valkenheim Pascal Wiermans van Wiermans Verhuizingen zorgde in februari, mei en juni als sponsor voor de broodnodige kers op de taart: 1,5 uur enthousiast bewegen. In Campagne vond een beweeg workshop plaats onder de bezielende en sportieve leiding van Olga Commandeur, Speciaal voor de bewoners van Valkenheim die in Campagne tijdelijk verbleven als gevolg van de watersnoodramp in Valkenburg. Pascal en zijn team waren in de bewuste nacht in juli opgeroepen om te komen helpen. “Wij weten als geen ander wat de bewoners hebben meegemaakt Deze mensen verdienen daarom een leuk verzetje. Ze hebben wat meegemaakt, dat vertel ik je. We hebben de vreselijkste taferelen met eigen ogen gezien.” Andy & Roy Om in de carnavalsstemming te komen hebben Andy & Roy eind februari in Campagne (voor bewoners Valkenheim) en begin maart in Oosterbeemd een gezellig carnavalsoptreden verzorgd.

25 Oet ‘t Niks Ook onze trouwe zangers van Oet ‘t niks waren dit jaar weer van de partij. In Campagne voor de bewoners van Valkenheim en in Oosterbeemd hebben ze in maart, mei en juni een geweldig optreden verzorgd. Kwartet van kamerorkest KAMERATA ZUID Kamerorkest Kamerata Zuid heeft in maart een concert gegeven voor cliënten van Oosterbeemd. Dit kwartet van getalenteerde muzikanten heeft gezorgd voor een mooi optreden. De cliënten hebben genoten van Kamerata Zuid. Het optreden is mogelijk gemaakt door CZ, waarvoor een hartelijk dank je wel.

26 Trio Friends Trio Friends heeft al meer dan 50 jaar podiumervaring met een zeer gevarieerd (dans)programma voor onze bewoners. Zij hebben in de maanden april, mei, juni, juli september de cliënten van Valkenheim en Oosterbeemd met optredens verwend. Martin Hurkens, ambassadeur Sevagram Verwenzorg Na maanden bouwen aan een nieuw Valkenheim was het eindelijk weer feest. Eind maart zijn de bewoners van Valkenheim weer (deels) teruggekeerd en hebben zij in de verschillende huiskamers van het nieuwe Valkenheim mogen genieten van de optredens van Martin Hurkens. Met dank aan het RCOAK, die dit mogelijk heeft gemaakt.

27 Theater PUUR | Valkenheim en Oosterbeemd Theater PUUR heeft in april in Valkenheim en Oosterbeemd een mooie en kleurrijke voorstelling gegeven. Deze bijzonder kleurrijke voorstellingen zijn volledig gebaseerd op het prikkelen en het aanspreken van de zintuigen. Het beleven en het maken van wezenlijk contact met bewoners met natuurlijk heel veel plezier! Bart van Loon Bart, met de ‘B’ van Brabantse Gezelligheid, is een ervaren zanger/ entertainer met een jarenlange ervaring in de entertainmentwereld en zorg. De zorg? Jazeker! Bart van Loon is iemand die mensen direct aan hun oma zouden toevertrouwen. Het kenmerkt de goedlachse zanger: de tijd nemen om écht even binnen te dringen in de gedachten van zijn medemens. Even terug naar mooie gedachten en een lach op het gezicht. Afgelopen juni en juli heeft Bart voor Oosterbeemd en Valkenheim twee enthousiaste optredens verzorgd.

28 Zorgeloos met Ryan van de Akker Ryan van den Akker (Zorgeloos met Ryan) , voormalig musicalster bij Joop van den Ende en de stem van Alfred Judocus Kwak, treedt regelmatig op bij Sevagram. In de maanden april en mei hebben Oosterbeemd en Geerlingshospice mogen genieten van een muzikaal optreden van Ryan van de Akker. Gesponsord door Wiermans Verhuizingen en RCOAK. Sponsor Unica Building Service heeft ook diverse optredens van Ryan van den Akker gefinancierd, namelijk voor De Hazelhof, Elfershof en Piushof. Vanuit Sevagram Verwenzorg hebben een aantal optredens plaatsgevonden in Ter Eyck en Molenpark.

29 Prieeltje Hospice Martinus Het hospice Martinus te Mechelen beschikt dankzij een grote donatie van Cura1 en het C.J. Vaillantfonds over een sfeervol prieeltje. Bestemd voor de gasten die er verblijven, familie, medewerkers en vrijwilligers om zo nu en dan even op verhaal te komen en/of hun hart te luchten. Aan alle wensen is Sevagram Verwenzorg tegemoet kunnen komen en er kon dankzij deze donaties ook nog een loungeset, spiegel en verlichting aangeschaft worden.

30 Riksja Een gloednieuwe riksja voor cliënten Licht & Liefde, Campagne, Scharwyerveld, Fonterhof en cliënten thuiszorg.Lekker de wind door je haren laten wapperen op weg naar het Vrijthof of even terug naar je ouderlijk huis. Hoe heerlijk kan dat zijn? Met dank aan onze samenwerkingspartners Fietsen Alle Jaren, mvo-partner Thys Dols en fonds Voor je Buurt.

31 MURALS Met bijzonder grote dank aan mvo-partner Asbury Carbons uit Maastricht en R.C. Maagdenhuis uit Amsterdam.Zij boden na de watersnoodramp in Valkenburg onvoorwaardelijke financiële steun om mee te werken aan de wederopbouw van Valkenheim. Door hun bijdrage werd het mogelijk om drie mooie murals te laten maken door Muralist James Jetlag met als thema’s: geluk, hoop en liefde. De belangrijke thema’s in het leven van ons allen.

32 Een e-duofiets en inrichting voor beleefplekken Wat een mooie verrassing van Lionsclub Valkenburg! Maar liefst 17.000 euro voor een eduofiets en voor de diverse inrichtingen van de zogenaamde beleefhoeken voor mensen met dementie. Dank aan de betrokken bestuursleden Rene Scholtes en Louk Keijsers van Lionsclub Valkenburg (i.s.m. Lions Helpen! in Nederland en Lions International). Tijdens de officiële opening van Valkenheim werd een cheque overhandigd aan Sevagram Verwenzorg, bestemd voor Valkenheim.

33 Nostalgische buitenlantaarn In het mooi gelegen hospice Martinus te Mechelen was voor de veiligheid van hun gasten vaker de wens uitgesproken om buitenverlichting voor hun tuin. Deze wens werd, desgevraagd, ingewilligd door Care10, een van onze maatschappelijk betrokken relaties. Zo is er behalve het mooie prieeltje (zie pagina 29) tevens sfeervolle verlichting. Een mooie nuttige aanwinst die in dank is aangenomen.

34 ‘Dagboek van een herdershond’, voor en door Stichting Licht en Liefde Het Dagboek van een herdershond, wie kent niet de beroemde serie die van 1978 tot 1980 als televisieserie te zien was op de KRO, met de Vlaamse acteur Jo de Meyere als de jonge kapelaan Erik Odekerke? Albert Verlinde Producties en Toneelgroep Maastricht toverden deze succesvolle serie om tot een spektakelmusical in een speciaal gebouwd pop-up theater in MECC Maastricht. Een grootschalige musical waar niet alleen de ziel van de Zuiderling tot leven komt maar ook de ziel van een aantal bewoners van zorgcentrum Licht en Liefde in Maastricht! Op 22 mei genoten zij namelijk met volle teugen van dit spektakel dat mogelijk werd gemaakt dankzij een royale donatie van de gelijknamige Stichting Licht en Liefde. Door de ondersteuning van de aanwezige ‘blinde tolken’, die de bewoners via een headset door de musical leidden, is hen dan ook niets ontgaan. Bewoners raakten daags na de voorstelling nog steeds niet uitverteld over de acteurs die op opoefietsen rond sjezen, karren met kratten bier en manden met mattenkloppers die worden volgeladen, een paard en wagen die een lijkkist wegdraagt en een oldtimer die een sjoemelende onderwijzerszoon vervoert. Kortom, nostalgie ten top, een feest der herkenning en een ode aan Limburg. Met dank aan John Snijders en Paul Erens van de goededoelenstichting Licht en Liefde

35 Voor meer informatie over Sevagram Verwenzorg ga naar de website www.sevagramverwenzorg.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTIwODg3